Subscribe

24 Ağustos 2007 Cuma

Webde insanlara yardım edin!

Sürekli gelişmekte olan sosyal içerikli sitelerin sayesinde web üzerinde işleyen ve az gelişmekte olan ülkelere yardım etmeye çalışan birçok yeni organizasyon var. Her ne kadar bunlar çok ufak paralardan ve yardımlardan oluşsa da yardımların belirli kurumların çatısı altında ve hükümetlerin kontrolünde kalmasına karşı birazda olsa tam demokratik ve genişlemeye müsait bir karşı çıkış olabilir. Tabii ki bunların gelişmesi ve gerçekten işlemeleri için webden çıkıp gerçek hayata dokundukları noktalarda kendilerini daha iyi kanıtlamaları ve klasik oryantalist 3. dünya mantığından çıkıp kendi rahatlarının diğerlerinin rahatsızlığının kaynağı olduğunu görmeleri gerekir. Aşağıda bu tarz işler yapan belli başlı web siteleri var:

apps.facebook.com/causes => Facebook üzerinde bir konu veya problem üzerine çözüm üretmek amaçlı tartışmalar içeren sayfalar yaratmaya yarayan bir uygulama.

change.org => ziyaretçilerin belirli sorunlara çözüm arayan sanal vakıflara katılmalarını sağlayan bir web sitesi.

dosomething.org => kar amacı gütmeyen ve gençleri sosyal sorunlara daha duyarlı bir hale gelmeleri sağlamaya çalışan bir web sitesi.

firstgiving.org => kar amacı gütmeyen organizasyonlara destek toplamak amaçlı bir site.

givemeaning.org => sosyal içerikli projeleri için para toplamaya çalışan insanların listelendiği ve ziyaretçilerin istedikleri projeye katılım yapabildikleri bir site.

impact.myspace.com => MySpace'in yeni "impact" adlı bölümü. Sosyal içerikli eylemler için tanıtımlar yapılan ve ödüller dağıtılan bir kanal.

kiva.org => Popüler bir mikro kredi sistemi. Gelişmekte olan ülkelerde ihtiyacı olanlara geri dönüşümsüz mikro krediler veren bir sistem.

sixdegrees.org => yardım paketleri hazırlayıp amaçların listelendiği ve bu sayede gerekli yardımların katılımcılardan toplanılmaya çalışıldığı bir sitesi.

Hiç yorum yok: