Subscribe

30 Ağustos 2007 Perşembe

Yeni Nokia'lar geliyor





Nokia'nın son dönemde atağa kalkacağı başlıklar arasında oyun ve multimedya olduğunu bir süredir biliyorduk. N-Gage platformunu üçüncü kez canlandırmayı deneyen Nokiabu denemede eskilerden ders almış olacak ki N-Gage'i bir cihaz olarak değil uyumlu modellerle kullanılabilecek bir platform olarak tasarlamış. Daha sonra bu platform ve içinde bulunduğu Ovi portalı hakkında konuşurum herhalde.
Nokia'nın yeni tanıttığı 5 model var. Bunlar Xpressmusic serisinden 5310 ve 5610; süper cihazları olarak lanse edilen N95'in 8 GB'lık modeli ve iki farklı seçenekle piyasaya sürülecek olan N81. Xpressmusic modelleri daha öncekilerin biraz geliştirilmiş ve daha çok süslenmiş halleri. Her ikisininde Nokia Music Store'la tam uyumlu olması ve gelişmiş multimedya özelliklerine sahip olması zaten ilk aklıma gelen özelliklerden. Buna ek olarak 5610 3.2 MP kamerası ve 3G özellikleriyle kesinlikle rakiplerini sıkıştıracaktır. Nokia bu yeni seri telefonlarda iki farklı özelleşmiş tuş takımı kullanmış. Xpressmusic serisinde müzik için oyun destekli olan modellerdeyse oyun oynamak için farklı tuşlar var.
N81 ise Nokia'nın yeni gözdesi kanımca. Geniş ekranı ve oyun oynamak için tasarlanmış yapısıyla birçok symbian fanatiğinin gözlerini açmasına sebep olacağından eminim. Daha önceki modellerde istekleri oyunları tuşların rahatsızlığından dolayı tam zevkle oynayamayanlar bu modelle kesinlikle büyük bir zevk yaşayacaklar. Bunlara ek olarak bu model N 95 gibi multi medya bilgisayar olarak lanse ediliyor ve 3G desteği sayesinde web kullanıcılarını da tatmin etmeyi hedefliyor. Ama hala ben N 95 ve benzerlerinde klavye sorunun üstesinden gelemedim. N 95 kullandığım süre boyunca web de gezerken ekran beni ne kadar mutlu ettiyse klavyede o kadar canımı sıktı diyebilirim. Tabii ki Nokia'nın kocaman ve altında QWERTY klavye olan bir model çıkarmasını beklemiyorum (E90'nı saymazsak ki o seri benim en beğendiklerim arasında) ama klavye konusunda tahmin ve otomatik yazım gibi yazılım yönünden daha gelişmiş işler yapabilirler. Özellikle iPhone'nun üzerinde çalışılmış yazı tahmin sistemi benzeri bir arayüz kesinlikle Nokia'nın büyük kazanç sağlamasına sebep olabilir.

Hiç yorum yok: